Prirodni gas ima široki spektar primjene, od grijanja i kuhanja do hlađenja i različitih tehnoloških primjena. U nastavku se daje pregled niza mjera čiji je cilj racionalno i efikasno korištenje prirodnog gasa:

Grijanje

Uštede kod grijanja prostorija moguće je u pravilu ostvariti na tri načina:

1) smanjenjem gubitaka toplote iz prostorija

Smanjenje toplotnih gubitaka treba imati u vidu već pri projektovanju i izgradnji objekta, ispravnom orjentacijom prostorija, izolacijom zidova, podova i stropova, a posebno odabirom kvalitetnih prozora i vrata, kroz koje se gubi i više od 1/4 toplote iz prostorija.

Da bi ste smanjili potrošnju prirodnog gasa i povećali energijsku efikasnost grijanja prostorija preporučujemo sljedeće:

  • projektujte stambeni objekat tako da je većina dnevnog boravka smještena na južnoj strani, kako bi se maksimalno iskoristila sunčeva energija za zagrijavanje prostora i prirodnu rasvjetu. Na južnoj strani stambenog objekta prozori bi trebali biti najveći, dok na sjevernoj strani trebaju biti manji kako bi se spriječili gubici toplote. Na sjevernoj strani treba smjestiti kuhinju, hodnike, spavaće sobe, kupaonice i ostave;
  • u zimskim mjesecima u toku dana podignite roletne i razgrnite zavjese. Ovo omogućava sunčevoj energiji da prodre u vaš dom čime možete uštedjeti i do 5% troškova grijanja. Navečer spustite roletne i navucite zavjese da bi smanjili toplotne gubitke kroz prozore;
  • poboljšajte izolaciju zidova, podruma i potkrovlja. Izolacija vanjskih i podrumskih zidova, kao i potkrovlja, u trošnoj neizoliranoj kući može značajno sniziti račun za grijanje;
  • zračenje prostorija, posebno zimi, vršite potpunim otvaran­jem svih prozora prostorije ali kratkotrajno (do 3 minute), kako se ne bi ohladili zidovi prostorije, već samo izmijenio istrošeni zrak. Ako otvarate prozor na duže vrijeme isključite sistem grijanja;
  • u industrijskim objektima možete instalirati uređaje za iskorištavanje otpadne toplote (rekuperatore);
  • provjerite da li su sva stakla na prozorima i vratima dobro zaptivena, kao i kutije za roletne, kako biste spriječili nepotrebno propuštanje zraka oko njih;
  • provjerite da li su okviri prozora i vrata deformisani i da li dobro naliježu bez zazora. Po potrebi, razmislite o zaptivanju ili zamjeni vanjskih vrata i prozora energetski efikasnijim uz NAPOMENU da je zamjena ili zaptivanje prozora i vrata u prostorima u kojima se nalaze gasni aparati koji zrak za sagorijevanje uzimaju iz prostorije postavljanja (aparati tipa A i B), dozvoljena samo uz saglasnost distributera gasa jer se tim mjerama narušava dovoljna opskrba zrakom za sagorijevanje i ugrožava život i zdravlje ukućana zbog nedostatka kiseonika kojeg troše ovi aparati;

2) sprovođenjem mjera efikasnog korištenja izvora toplote

  • provjerite sa stručnom osobom da je li vaš kotao prevelik za potrebe grijanja vaše kuće. Ukoliko imate kotao većeg kapaciteta od potrebnog on će se češće paliti i gasiti što uzrokuje veću potrošnju prirodnog gasa i veće troškove;
  • redovno servisirajte i čistite gasne aparate koje koristite za grijanje prostorija;
  • ne zaklanjajte radijatore zavjesama i namještajem jer to smanjuje njhov toplotni učinak;
  • redovno čistite radijatore kako bi osigurali da nečistoće ne sprječavaju prijelaz toplote;
  • ugradite regulaciju kotla i sistema grijanja;
  • tokom ljeta u instalacije centralnog grijanja može ući zrak koji s početkom sezone grijanja može smanjiti kapacitet vašeg sistema (npr. pola radijatora može biti vruće, a pola hladno). Stoga je potrebno redovno odzračivati radijatore i cijelu instalaciju kako biste izbacili zrak iz nje;
  • da bi se ugodno osjećali u nekoj prostoriji, potrebno je održavati određenu temperaturu  koja nije ni preniska ni previsoka. Održavajte temperaturu prostorije ugradnjom termostatskih ventila ili sobnog termostata. Ako temperaturu koju održavate u prostoru smanjite za samo 1°C, godišnje možete uštedjeti približno 5% energije za grijanje. Premda osjećaj ugodnosti može varirati od osobe do osobe, postoje prosječne temperature koje se preporučuju za pojedine prostorije:
  • dnevni boravak 20-23°C,
  • spavaća soba 17°C,
  • kuhinja 17-21°C,
  • radna soba 17-21°C,
  • kupatilo 23°C,
  • toalet  18°C,
  • hodnici 14-17°C,
  • ostave i stubišta ne griju se,
  • preko dana kad nikoga nema kod kuće 16°C,
  • za vrijeme zimskog godišnjeg odmora 10°C.

3) izborom gasnih aparata s većim stepenom iskorištenja

Starije izvedbe gasnih aparata imaju stepen iskorištenja oko 75%, novije konstrukcije imaju stepen iskorištenja oko 93%, a novi kondenzacijski uređaji imaju iskorištenje čak 106% računajući prema donjoj toplotnoj moći prirodnog gasa. Korištenje starih aparata za grijanje uzrokuje povećanu potrošnju gasa u odnosu na kondenzacijsku tehniku. Jed­nostavno se može izračunati kada je isplativo zamijeniti stare gasne aparate novim uređajima.

Topla voda u kuhinji i kupatilu

Savjeti za energijsku efikasnost kada je u pitanju korištenje tople vode:

  • zamijenite tehnički zastarjele aparate koji rade neefikasno i neekonomično;
  • poboljšajte toplotnu zaštitu na cijevnim vodovima;
  • ograničite temperaturu tople vode na maksimalno 60°C;
  • ugradite armature (ventile i slavine) koje štede energiju (termostatske baterije);
  • redovno servisirajte i čistite gasne aparate koje koristite za zagrijavanje vode;
  • ukoliko imate spremnik tople vode dodatno ga izolujte;
  • za kupanje radije koristite opciju brzog tuširanja umjesto punjanja kade vodom;
  • zamijenite brtve na slavinama iz kojih kaplje voda;
  • zatvarajte slavinu dok se šamponirate, sapunjate, perete zube ili brijete;
  • ugradite perlatore (aeratore) na sve vaše slavine i štedne ručice tuša (s unutrašnjom aeracijom);
  • kod pranja suđa ne puštajte vodu da stalno teče, radije napunite sudoper ili odgovarajuću posudu u kojoj ćete suđe oprati.

Kuhanje

Savjeti za energijsku efikasnost za kuhanje sa šporetima na gas:

  • koristite posude koje odgovaraju veličini plamenika gasnog šporeta. Pripazite da plamen ne bude prejak i da ne prelazi ivice dna posude. To ne samo da nepotrebno rasipa energiju, već je opasno sa stanovišta izazivanja požara;
  • plamenik šporeta ne paliti prije nego što se posuda s jelom za kuhanje stavi na plamenik;
  • ne držati upaljen plamenik šporeta kada se ništa ne kuha;
  • regulišite veličinu gasnog plamena (čim dođe do ključanja plamen smanjiti na minimalnu veličinu koja omogućava daljnje kuhanje);
  • zatvorite poklopcem posude u kojima kuhate jer na taj način dodatno štedite energiju;
  • jelo ne kuhati u većoj količini vode od potrebne gustoće, jer isparavanje suvišne vode troši velike količine to­plote, a duže kuhanje uništava vitamine i okus jela. Za racionalno kuhanje jela preporučuje se upotreba tzv. ekspres lonaca, čime se štedi i do 50% energije za kuhanje.

VAŽNO UPOZORENJE! Šporet na gas ne koristiti za grijanje prostora, jer nije predviđen za tu namjenu!

Preuzmite Prirodni gas – Zaštita okoliša i energijska efikasnost.

Više o mjerema energijske efikasnosti i mehanizmima njihovog finansiranja možete saznati kod:

FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA FEDERACIJE BIH
Tel.: 033 723-680
e-mail:  info@fzofbih.org.ba
http://www.fzofbih.org.ba/

 
CENTAR ZA ENERGETSKU EFIKASNOST
PRIVREDNA KOMORA KANTONA SARAJEVO
Tel: 250-159, 250-121
e-mail: cee@pksa.com.ba
http://www.energetska-efikasnost.ba

Translate »